Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach
Witamina
|
Występowanie
|
Znaczenie
|
Skutki niedoboru
|
A
|
Żółte owoce i
warzyw (marchew, morela, dynia), jaja,
sery, tran
|
Zapewniana
piękne włosy, skórę i paznokcie
|
Złe widzenie o
zmroku(,,kurza ślepota”), zahamowanie wzrostu
|
D
|
Wątroba, ryby, tran, masło,
|
Odpowiada za prawidłową budowę kości
|
Osteoporoza, krzywica, nieprawidłowa
budowa kości
|
E
|
Mleko, mięso,
jajka, warzywa liściaste, pestki dyni , ryby
|
Zmniejsza
trądzik, obniża cholesterol, przeciwdziała tworzeniu się zmarszczek
|
Anemia, zanik
mięśni
|
K
|
Zielona warzywa liściaste, wątróbka
|
Wspomaga krzepnięcie krwi i gojenie
się złamań kości
|
Krwotoki, zaburzenia krzepnięcia krwi
|
Ciekawostki!
*Z
podawaniem witaminy A i D nie można przesadzić, bo ich nadmiar jest szkodliwy
dla zdrowia!
*Witamina
D jest wytwarzana przez nasz organizm pod wpływem promieni słonecznych.
Witaminy rozpuszczalne w wodzie
Witamina
|
Występowanie
|
Znaczenie
|
Skutki
niedoboru
|
B1
|
Pestki
słonecznika, dyni, soczewica, groch, soja, szczypiorek, agrest
|
Jest
niezbędna do prawidłowego rozkładu węglowodanów
|
Uszkodzenie
układu nerwowego i mięśniowego
|
B2
|
Migdały,
pieczarki, suszone śliwki, kasza jaglana,
ryby morskie
|
Bierze
udział w procesie dostarczania energii
|
Zajady,
łojotok, nadmierne łzawienie oczu
|
B6
|
Wątroba,
drożdże, pszenica, soja, kiełki, jaja
|
Niezbędna
do wytwarzani adrenaliny i serotoniny
|
Drgawki,
nadmierna potliwość
|
PP
|
Drób,
ryby, wątroba, soja
|
Reguluje
poziom cukru i cholesterolu, wchodzi w skład enzymów, które biorą udział w
przemianach biochemicznych składników odżywczych
|
Zapalenie
skóry, zaburzenia trawienia
|
C
|
Owoce
cytrusowe, pietruszka, porzeczka, surowe warzywa
|
Zwiększa
odporność, przyspiesza gojenie się ran
|
Szkorbut,
pękanie drobnych naczyń krwionośnych
|
P
|
Morele,
czarna porzeczka, cytrusy pomidory, zielona herbata
|
Dba
o elastyczność naczyń krwionośnych, działa przeciwobrzękowo
|
Pojawianie
się obrzęków
|
Ciekawostki!
*Witamina
B2 na etykietach produktów pojawi się pod symbolem E101!
*Witamina C na etykietach
produktów pojawia się pod symbolem E300!
* Odkrywcą pierwszej witaminy był Polak Kazimierz Funk.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz