środa, 10 czerwca 2015

Ciekawostki



  •  Liofilizacja to proces, dzięki któremu możemy na przykład pić rozpuszczalną kawę. Produkt jest głęboko zamrażany przy bardzo obniżonym ciśnieniu, a następnie wilgoć jest usuwana w procesie sublimacji.

  • Prekursorami liofilizacji byli Inkowie.

  • Pakowanie próżniowe -  to dobry sposób, by ochronić żywność przed drobnoustrojami chorobotwórczymi.

  •  Konserwacje zawdzięczamy francuskiemu piekarzowi i wynalazcy, Nicolasowi Appertowi . Odkrył on, że długotrwałe ogrzewanie potraw umieszczonych hermetycznie zamkniętych pojemnikach znakomicie przedłuża ich trwałość.

  •  Zastąpienie szkła metalowymi puszkami to pomysł Brytyjczyka. W 1830 roku żywność w puszkach trafiła do londyńskich sklepów.

  •   Metody pasteryzacji  opracował Ludwik Pasteur francuski chemik                 i mikrobiolog.

  •  W Polsce nad bezpieczeństwem żywności czuwa                                      Państwowa Inspekcja Sanitarna.
  •  Dla osób zainteresowanych, konserwantami, które spożywamy: 
  •  
 Tabela emulgatorów, konserwantów i barwników!!! 



   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz