Ciekawostki
- Liofilizacja to proces, dzięki któremu możemy
na przykład pić rozpuszczalną kawę. Produkt jest głęboko zamrażany przy bardzo
obniżonym ciśnieniu, a następnie wilgoć jest usuwana w procesie sublimacji.
- Prekursorami liofilizacji byli
Inkowie.
- Pakowanie próżniowe - to dobry sposób, by ochronić żywność przed
drobnoustrojami chorobotwórczymi.
- Konserwacje zawdzięczamy francuskiemu
piekarzowi i wynalazcy, Nicolasowi Appertowi . Odkrył on, że
długotrwałe ogrzewanie potraw umieszczonych hermetycznie zamkniętych
pojemnikach znakomicie przedłuża ich trwałość.
- Zastąpienie szkła metalowymi puszkami to
pomysł Brytyjczyka. W 1830 roku żywność w puszkach trafiła do londyńskich
sklepów.
-
Metody pasteryzacji opracował Ludwik Pasteur francuski chemik i mikrobiolog.
- W Polsce nad bezpieczeństwem żywności
czuwa Państwowa Inspekcja Sanitarna.
- Dla osób zainteresowanych, konserwantami, które spożywamy:
Tabela emulgatorów, konserwantów i barwników!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz