Solenie – metoda znana od starożytność. Polega
na soleniu produktu. W ten sposób konserwuje się przede wszystkim mięso i ryby.
*Peklowanie jest odmiana solenia, gdzie
zamiast zasypywać mięso solą, moczy się je w roztworze soli i innych związków chemicznych.
Metody peklowania:
- suche - pocięte na kawałki mięso miesza się z suchą mieszanką peklującą
- mokre - peklowanie roztworem mieszanki peklującej, która jest nazywana solanką
Marynowanie – czyli zalewanie wrzącą mieszanka wody
z octem i innymi przyprawami. Marynowaniem nazywa się także moczenie mięsa czy
warzyw w aromatycznej zalewie przed ich
duszeniem czy pieczeniem.
Wędzenie –
w czasie tego procesu mikroby są niszczone dzięki substancją zawartym w dymie
oraz dzięki obróbce termicznej i wysuszeniu produktu.
Kandyzowanie(słodzenie)
– to konserwowanie całych lub pokrojonych owoców, skórek owoców cytrusowych
oraz niektórych kwiatów(np. fiołków). Zabieg ten polega na kilkukrotnym
smażeniu tych produktów w syropach o coraz większej zawartości cukru, dzięki
czemu owoce zachowują porządny kształt. Im kwaśniejsze i mniej rozdrobnione
owoce, tym bardziej stężony musi być syrop. Kandyzowane owoce są wykwintnym
dodatkiem do ciast, lodów i innych deserów.
Konserwanty - dodając substancje
konserwujące np. benzoesanu sodu, sorbinianu potasu, dwutlenku siarki,
mrówczanu wapnia, azotanów(saletry) i azotynów, soli kuchennej(chlorek sodu). Na
etykietach produktu substancje konserwujące oznaczane są symbolami od E200 do E300. Konserwanty tak
jak inne dodatki do żywności, w niewielkich i
ściśle określonych ilościach nie
są toksyczne. Jednak dietetycy są zgodni, że nadmiar konserwowanej żywności nie
służy zdrowiu.
Dzieki
OdpowiedzUsuń