Jedząc dostarczamy organizmowi składników odżywczych-
substancji niezbędnych do utrzymania podstawowych funkcji życiowych, ale też
dla prawidłowego wzrostu i rozwoju tworzenia nowych komórek ,zachowania dobrego
zdrowia.
Najważniejszymi składnikami odżywczymi są: białka, cukry, tłuszcze, witaminy i sole mineralne. Niedobory poszczególnych składników odżywczych mogą wywołać choroby, dlatego tak ważne jest stosowanie odpowiedniej diety.
Najważniejszymi składnikami odżywczymi są: białka, cukry, tłuszcze, witaminy i sole mineralne. Niedobory poszczególnych składników odżywczych mogą wywołać choroby, dlatego tak ważne jest stosowanie odpowiedniej diety.
Białko- najważniejszy
budulec.
Białko jest jednym z podstawowych składników odżywczych
niezbędnych do funkcjonowania organizmu. W procesie trawienia białko
dostarczone z pożywieniem rozkładane jest na aminokwasy, których organizm używa
potem jako budulca np. do budowy mięśni. Białkiem jest również kreatyna, która
buduje nasze włosy, oraz hemoglobina która transportuje tlen do komórek
organizmu. Bez enzymów (także białek) nie mogłoby się odbywać trawienie, bez
przeciwciał (to też białka) bylibyśmy bezradni wobec bakterii i wirusów. Białka wchodzą w skład
wszystkich naszych tkanek- kości, mięśni, skóry, włókien nerwowych, płynów
ustrojowych.
Organizm człowieka nie potrafi magazynować białka, dlatego tak ważne jest, by regularnie dostarczać go w pożywieniu. Najlepszym źródłem białek są produkty pochodzenia zwierzęcego: mięso, ryby i owoce morza, drób, mleko i przetwory mleczne, jaja. Białek dostarczają także rośliny( najwięcej rośliny strączkowe oraz nasiona i orzechy), jednak białka roślinne nie zawierają kompletu potrzebnych organizmowi aminokwasów. Wartość kaloryczna 1g białek przeciętnie wynosi 4,0 kcal - jest więc stosunkowo niska.
Organizm człowieka nie potrafi magazynować białka, dlatego tak ważne jest, by regularnie dostarczać go w pożywieniu. Najlepszym źródłem białek są produkty pochodzenia zwierzęcego: mięso, ryby i owoce morza, drób, mleko i przetwory mleczne, jaja. Białek dostarczają także rośliny( najwięcej rośliny strączkowe oraz nasiona i orzechy), jednak białka roślinne nie zawierają kompletu potrzebnych organizmowi aminokwasów. Wartość kaloryczna 1g białek przeciętnie wynosi 4,0 kcal - jest więc stosunkowo niska.
Cukry- podstawowe
paliwo.
Cukry (węglowodany, sacharydy) to bardzo ważne źródło
energii organizmu człowieka. Monosacharydy (np; glukoza, fruktoza) występują w
owocach, miodzie i niektórych warzywach. Na co dzień korzystamy z disacharydu-
sacharozy, czyli znanego z kuchni cukry białego, oraz polisacharydu- skrobi,
która znajduje się głównie w nasionach, bulwach i kłączach roślin. Źródłem
skrobi jest przede wszystkim mąka, ziarna zbóż, do których zaliczamy (prażone
ziarno kukurydzy), oraz ziemniaki. Polisacharydem jest także błonnik, który
można podzielić na rozpuszczalny i nierozpuszczalny w wodzie. Błonnikiem
nierozpuszczalnym jest np: celuloza, a błonnikiem rozpuszczalnym są np:
pektyny. Organizm człowieka nie umie strawić żadnego rodzaju błonnika. Błonnik
oełni jednak niezwykle ważną rolę ,, wypełniacza" i działa w jelitach jak
szczotka, pomagając usuwać resztki pokarmowe i szkodliwe produkty przemiany
materii.
Tłuszcze- rezerw
energetyczna.
Tłuszcze tak samo jak białka i cukry są niezbędnym
składnikiem diety. Są znakomitym źródłem energii, nośnikiem witamin A, D, E i
K, których inaczej nie moglibyśmy przyswoić, a także nośnikiem smaku.
Im jesteśmy młodsi, tym więcej energii powinniśmy czerpać z tłuszczu- niemowlęta ponad 40%, dzieci i młodzież 30% , dorośli 20-25%. Spożywanie nadmiaru tłuszczów może być przyczyną otyłości i wielu chorób np. chorób układu krążenia i cukrzycy.
Tłuszcze naturalne dzielimy na roślinne i zwierzęce. Najbogatszym źródłem tłuszczów roślinnych są oleje, oliwa, nasiona i orzechy, niektóre warzywa. Tłuszcze zwierzęce znajdziemy we wszystkich produktach pochodzenia zwierzęcego.
Tłuszcze zbudowane są głownie z łańcuchów kwasów tłuszczowych--nasyconych oraz nienasyconych. Zdecydowanie zdrowsze są dla nas nienasycone kwasy tłuszczowe, które występują w tłuszczach roślinnych oraz rybach. Kwasy tłuszczowe, których nasz organizm nie potrafi sam wytworzyć i musi je otrzymać z pożywieniem, nazywamy ,,niezbędnymi nienasyconymi kwasami tłuszczowymi" (NNKT). Szczególnie cenne w tej grupie są kwasy omega-3, które podnoszą odporność organizmu i chronią przed chorobami cywilizacyjnymi. Nie należy natomiast przesadzać ze spożywaniem tłuszczów nasyconych, ponieważ dostarczają cholesterolu, którego nadmiar odkłada się w naczyniach krwionośnych, co jest przyczyną miażdżycy. Szczególnie szkodliwe są kwasy tłuszczowe ,,trans" zawarte w tłuszczach zwierzęcych, a przede wszystkim w utwardzanych tłuszczach roślinnych- twardej margarynie i utwardzanych olejach, będących składnikiem wielu słodyczy.
Im jesteśmy młodsi, tym więcej energii powinniśmy czerpać z tłuszczu- niemowlęta ponad 40%, dzieci i młodzież 30% , dorośli 20-25%. Spożywanie nadmiaru tłuszczów może być przyczyną otyłości i wielu chorób np. chorób układu krążenia i cukrzycy.
Tłuszcze naturalne dzielimy na roślinne i zwierzęce. Najbogatszym źródłem tłuszczów roślinnych są oleje, oliwa, nasiona i orzechy, niektóre warzywa. Tłuszcze zwierzęce znajdziemy we wszystkich produktach pochodzenia zwierzęcego.
Tłuszcze zbudowane są głownie z łańcuchów kwasów tłuszczowych--nasyconych oraz nienasyconych. Zdecydowanie zdrowsze są dla nas nienasycone kwasy tłuszczowe, które występują w tłuszczach roślinnych oraz rybach. Kwasy tłuszczowe, których nasz organizm nie potrafi sam wytworzyć i musi je otrzymać z pożywieniem, nazywamy ,,niezbędnymi nienasyconymi kwasami tłuszczowymi" (NNKT). Szczególnie cenne w tej grupie są kwasy omega-3, które podnoszą odporność organizmu i chronią przed chorobami cywilizacyjnymi. Nie należy natomiast przesadzać ze spożywaniem tłuszczów nasyconych, ponieważ dostarczają cholesterolu, którego nadmiar odkłada się w naczyniach krwionośnych, co jest przyczyną miażdżycy. Szczególnie szkodliwe są kwasy tłuszczowe ,,trans" zawarte w tłuszczach zwierzęcych, a przede wszystkim w utwardzanych tłuszczach roślinnych- twardej margarynie i utwardzanych olejach, będących składnikiem wielu słodyczy.
Naprawdę śietnie napisane. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń